• Sobota, 15 grudnia 2018r.

W jaki sposób i jak długo gotujemy jajka

gotowane jajka

Gotowanie jajek to jedna z najprostszych czynności w kuchni, prawie tak jak gotowanie wody na herbatę. Jednak jak się okazuje niejednej osobie przysparza ona mnóstwa trudności. Któż z nas, niestety, musiał nie raz zadowolić się  jajkiem o żółtku ściętym na twardo zamiast planowanego delikatnego jajka na miękko? Dlatego zamieszczam poniżej przepis i krótki przewodnik o tym jak ugotować najlepsze na świecie jajko.

Pierwszym etapem czynności gotowania jajka będzie wyjęcie go z lodówki na, co najmniej, 20 minut przed gotowaniem. Gdy planujemy zjeść gotowane jajka na śniadanie, najlepiej wyjąć je wieczorem z lodówki. Jeżeli zapomnieliśmy to zrobić i nie mamy tyle czasu, by jajka samoistnie się ogrzały, po wyjęciu z lodówki wkładamy je pod bieżącą wodę, aby w ten sposób trochę się ogrzały i nie pękły podczas gotowania. 

Następnie umieszczamy jajka w niedużym garnuszku z bieżącą a najlepiej letnią wodą i dosypujemy do niej 1/2 łyżeczki soli. Sól powinna zapobiec pękaniu skorupek i pomóc w późniejszym obieraniu jajka. Czas gotowania jajka liczymy od momentu zagotowania się wody. 

jak gotować jajka?

1. Jak długo gotujemy jajko na miękko? Jajko umieszczone w słonej i wrzącej wodzie powinno gotować się ok. 4 minuty, w zależności od wielkości żółtka. Po tym czasie otrzymujemy jajko o płynnym, lekko ściętym żółtku. 

2. Jak długo gotujemy jajko na półtwardo? Wszystkie etapy gotowania jaka na półtwardo są takie same, jedynie wydłużamy czas jego gotowania do ok. 6 minut. W ugotowanym w ten sposób jajku białko będzie mocno ścięte a żółtko dopiero zacznie się ścinać, będzie półpłynne. 

3. Jak długo gotować jajko na twardo? I znowu wszystkie czynności są takie same, natomiast czas gotowania jajka wydłużamy do ok. 8,5 minuty, ale nie dłużej niż 10 minut. Po tym czasie w jajku zachodzą reakcje, które powodują, że staje się ono gumowate i traci swój naturalny, jedwabisty smak. Aby ułatwić sobie obieranie jajka ze skorupki należy naszej jajko na twardo zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie. 

4. Jak długo gotować jajka w koszulce? Wystarczą 3 minuty. Jak ugotować jajko w koszulce? Do gotującej się wody w garnuszku dodajemy 1 łyżkę białego octu, a potem zmniejszamy ogień tak, aby woda jedynie lekko pyrkała w temp. ok. 85 stopni. Jajko najpierw wbijamy delikatnie do miseczki , tak by żółtko się nie rozlało. Wodę w garnuszku mieszamy łyżką w taki sposób aby powstał wir i następnie delikatnie wlewamy surowe jajko prosto w powstały wir. Jeżeli gotujemy więcej jajek wlewamy je jedno po drugiem. Po chwili jajko powinno przybrać swój nieregularny kształt z żółtkiem wewnątrz, jeżeli tak się nie dzieje spróbuj owijać białko łyżką wokół żółtka aż powstanie kulka. Ugotowane jajka wyjmujemy z wodą za pomocą cedzaka i wkładamy na chwilkę do zimnej wody, by zatrzymać proces gotowania. Osuszamy je ściereczką i serwujemy. 

Share :

Może Cię zainteresować